TabletWise.com
 

Ulasan

Garam Paracetamol dinyatakan berfungsi untuk merawat Demam, Febrility, Sakit sendi, Selesema, Sejuk, Cephalalgia, Sakit tempoh, Sakit telinga, Sakit kepala, Sakit gigi serta masalah lain.
Maklumat lanjut berkaitan dengan kegunaan, kesan sampingan, ulasan, persoalan, interaksi, dan langkah pengawasan Paracetamol adalah seperti berikut:

kegunaan

Paracetamol digunakan dalam rawatan, sebagai kawalan, pencegahan, & penambahbaikan penyakit, keadaan dan gejala berikut:
Ketahui lanjut: Kegunaan

Kesan Sampingan

Senarai berikut adalah kesan sampingan yang mungkin berlaku untuk produk ubat yang mengandungi Paracetamol. Ini bukanlah sebuah senarai yang lengkap. Kesan-kesan sampingan ini mungkin boleh berlaku, tetapi ia sangat jarang berlaku. Sebahagian kesan-kesan sampingan ini mungkin jarang berlaku tetapi boleh terjadi pada tahap yang serius. Dapatkan nasihat doktor jika anda mendapati salah satu kesan sampingan yang berikut berlaku, terutamanya jika tandanya berlarutan.
Jika anda mendapati terdapat kesan sampingan lain yang tidak disenaraikan di atas, hubungi doktor anda untuk khidmat nasihat. Anda juga boleh melaporkan kesan sampingan terhadap pihak berkuasa serta badan pentadbiran makanan dan ubatan tempatan anda.

Langkah berjaga-jaga

Sebelum mengambil ubat ini, maklumkan kepada doktor anda mengenai senarai ubat-ubatan semasa anda, termasuk produk yang boleh didapati di kaunter farmasi (seperti vitamin, makanan tambahan herba, dan lain-lain), alahan, penyakit yang sedia ada, dan keadaan kesihatan semasa (contohnya kehamilan, pembedahan yang akan datang, dan lain-lain ). Beberapa keadaan kesihatan boleh membuat anda lebih terdedah kepada kesan-kesan sampingan ubat. Ambil ubat seperti mana yang diarahkan oleh doktor anda atau ikut arahan seperti yang tertera pada lampiran di dalam produk. Cara pengambilan adalah berdasarkan kepada keadaan kesihatan anda. Beritahu doktor anda jika keadaan anda tidak berubah atau menjadi lebih teruk. Nota kaunseling yang perlu dititik-berat oleh pengguna telah disenaraikan di bawah.

Jika anda mengambil ubat-ubatan atau produk yang boleh didapati di kaunter farmasi pada masa yang sama, kesan Paracetamol mungkin boleh berubah. Ini boleh meningkatkan risiko kesan sampingan atau menyebabkan ubat anda tidak berfungsi dengan baik. Beritahu doktor mengenai semua ubat-ubatan, vitamin dan makanan tambahan herba yang anda gunakan, supaya doctor anda boleh membantu anda mencegah atau mengawal interaksi ubat. Paracetamol boleh berinteraksi dengan ubat-ubatan dan produk-produk berikut:
 • Alcohol
 • Interfere with certain laboratory tests
 • Juxtapid mipomersen
 • Ketoconazole
 • Leflunomide
 • Prilocaine
 • Teriflunomide

Sangat sensitif terhadap Paracetamol adalah sebuah kontraindikasi. Tambahan, Paracetamol tidak boleh diambil jika anda mempunyai keadaan berikut:

Soalan Lazim

 • Bolehkah Paracetamol digunakan untuk Demam dan febrility?
  Ya, demam dan febrility adalah antara kegunaan yang paling biasa dilaporkan untuk Paracetamol. Jangan gunakan Paracetamol untuk demam dan febrility tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda. Klik di sini dan lihat hasil kajian untuk mengetahui apa kegunaan biasa lain yang pesakit lain laporkan untuk Paracetamol.
 • Berapa lama saya perlu menggunakan Paracetamol sebelum saya nampak keadaan kesihatan saya bertambah baik?
  Pengguna laman web TabletWise.com telah melaporkan within 2 hours dan hari yang sama sebagai masa yang paling biasa diperlukan ubat tersebut sebelum mereka melihat kesan perubahan pada keadaan mereka. Masa-masa ini mungkin tidak mencerminkan apa penyakit yang anda alami atau bagaimana anda perlu menggunakan ubat ini. Sila berunding dengan doktor anda untuk mengetahui berapa lama anda perlu makan Paracetamol. Klik di sini dan lihat hasil kajian untuk mengetahui apa yang pesakit lain laporkan tentang masa keberkesanan untuk Paracetamol.
 • Berapakah kekerapan saya untuk menggunakan Paracetamol?
  Pengguna laman web TabletWise.com telah melaporkan sekali sehari dan tiga kali sehari adalah kekerapan yang paling biasa digunakan bagi Paracetamol. Sila ikut nasihat doktor anda tentang kekerapan pengambilan Paracetamol. Klik di sini dan lihat hasil kajian untuk mengetahui apa yang pesakit lain laporkan tentang kekerapan penggunaan Paracetamol.
 • Sekiranya saya menggunakan produk perut kosong ini, sebelum makanan atau selepas makanan?
  Menurut laporan pengguna laman web TabletWise.com secara kebiasaannya mereka memakan Paracetamol pada selepas makan. Walau bagaimanapun, ini mungkin tidak mencerminkan bagaimana anda perlu mengambil ubat ini. Sila ikut nasihat doktor anda mengenai cara anda perlu makan ubat ini. Klik di sini dan lihat hasil kajian untuk mengetahui apa yang pesakit lain laporkan tentnag masa pengambilan Paracetamol.
 • Adakah selamat untuk memandu atau mengendalikan jentera berat apabila menggunakan produk ini?
  Jika anda berasa mengantuk, pening, tekanan darah rendah atau sakit kepala sebagai kesan sampingan apabila makan Paracetamol maka ia mungkin tidak selamat dimakan sebelum memandu kenderaan atau mengendalikan mesin jentera berat. Elakkan dari memandu kenderaan jika anda telah memakan ubat yang membuat anda mengantuk, pening atau merendahkan tekanan darah anda secara mendadak. Ahli farmasi juga menasihati agar tidak minum alkohol bersama dengan ubat-ubatan kerana alkohol akan menambah kesan sampingan mengantuk. Sila semak terlebih dahulu kesan-kesan sampingan yang boleh berlaku pada badan anda apabila menggunakan Paracetamol. Sentiasa berunding dengan doktor anda untuk cadangan khusus berkaitan keadaan kesihatan anda.
 • Adakah produk ini menyebabkan ketagihan atau sesuatu tabiat lain?
  Kebanyakan ubat-ubatan tidak mempunyai potensi untuk ketagihan atau penyalahgunaan terhadapnya. Biasanya, kerajaan mengkategorikan ubat-ubatan yang boleh menyebabkan ketagihan sebagai bahan terkawal. Contohnya ubatan yang termasuk di dalam jadual H atau X di India dan jadual II-V di Amerika Syarikat. Sila rujuk pek produk untuk memastikan bahawa ubat itu tidak tergolong dalam pengkategorian khas seperti ubat-ubatan tersebut. Akhir sekali, jangan ambil ubat-ubatan tanpa mendapatkan nasihat doctor terlebih dahulu.
 • Bolehkah saya berhenti menggunakan produk ini dengan serta-merta atau saya perlu perlahan-lahan meremehkan penggunaannya?
  Sesetengah ubat perlu tidak boleh dihentikan serta-merta kerana boleh menyebabkan kesan pemulihan yang agak mendadak. Sila berunding dengan doktor anda untuk cadangan khusus berkaitan badan, kesihatan anda dan ubat-ubatan lain yang anda mungkin sedang gunakan.

Maklumat penting yang lain berkaitan Paracetamol

Kurang satu dos

Sekiranya anda tertinggal satu dos, ambil terus sebaik sahaja anda menyedarinya. Jika masanya sudah hampir dengan masa pengambilan dos seterusnya, abaikan dos yang tertinggal dan sambung semula jadual dos anda. Jangan ambil dos tambahan untuk menggantikan dos yang terlepas. Jika anda kerap terlupa dos, pertimbangkan untuk menetapkan penggera atau minta ahli keluarga untuk mengingatkan anda. Sila berjumpa dengan doktor untuk membincangkan perubahan dalam jadual dos atau jadual baru untuk menggantikan dos yang terlepas, jika anda telah terlepas terlalu banyak dos baru-baru ini.

Terlebih dos Paracetamol

 • Jangan mengambil lebih daripada dos yang ditetapkan. Mengambil lebih banyak ubat tidak akan meningkatkan gejala anda; sebaliknya mereka boleh menyebabkan keracunan atau kesan sampingan yang serius. Jika anda mengesyaki bahawa anda atau sesiapa sahaja yang mungkin telah menggunakan terlebih of Paracetamol, sila pergi ke jabatan kecemasan hospital terdekat atau menyusu rumah. Bawa Peti ubat, bekas atau label dengan anda untuk membantu doktor dengan maklumat yang diperlukan.
 • Jangan bagi ubat anda pada orang lain walaupun anda mendapati mereka mengalami masalah kesihatan yang sama atau serupa dengan anda. Ini boleh menyebabkan terlebih dos.
 • Sila dapatkan khidmat nasihat doktor atau ahli farmasi atau rujuk pek produk untuk mendapatkan maklumat lanjut

Cara penyimpanan Paracetamol

 • Simpan ubat pada suhu balik, jauh dari haba dan cahaya. Jangan bekukan ubat kecuali jika perlu berbuat demikian sebagaimana yang tercatat pada pek di dalam. Simpan ubat jauh dari kanak-kanak dan haiwan peliharaan.
 • Jangan flush ubat ke dalam tandas atau menuangkannya ke dalam saliran kecuali diarahkan berbuat demikian. Pembuangan ubat dengan cara ini boleh mencemarkan alam sekitar. Sila rujuk kepada ahli farmasi atau doktor anda untuk maklumat lanjut mengenai bagaimana untuk membuangnya dengan selamat Paracetamol.

Tamat Tempoh Paracetamol

 • Mengambil satu dos tunggal Paracetamol yang telah tamat tempoh tidak mungkin akan menyebabkan kesan yang sangat buruk. Walau bagaimanapun, sila berbincang dengan pembekal kesihatan utama atau ahli farmasi anda untuk mendapatkan nasihat yang betul atau jika anda merasa kurang sihat atau sakit. Ubat yang telah tamat tempoh masih boleh berkesan dalam merawat keadaan yang dinyatakan. Untuk selamat, adalah penting untuk tidak mengambil ubat yang telah tamat tempoh. Jika anda mempunyai penyakit kronik yang memerlukan anda untuk mengambil ubat sentiasa seperti keadaan jantung, sawan, dan alahan yang boleh mengancam nyawa, sebaiknya anda menghubungi pembekal penjagaan kesihatan utama anda supaya anda sentiasa mempunyai bekalan ubat yang belum tamat tempoh.

Maklumat dos

Sila dapatkan khidmat nasihat doktor atau ahli farmasi atau rujuk pada pek produk.

Petik laman ini

APA Style Citation

 • Paracetamol in bahasa Melayu - Produk - TabletWise.com. (n.d.). Retrieved October 24, 2022, from https://www.tabletwise.com/medicine-ms/paracetamol

MLA Style Citation

 • "Paracetamol in bahasa Melayu - Produk - TabletWise.com" Tabletwise.com. N.p., n.d. Web. 24 Oct. 2022.

Chicago Style Citation

 • "Paracetamol in bahasa Melayu - Produk - TabletWise.com" Tabletwise. Accessed October 24, 2022. https://www.tabletwise.com/medicine-ms/paracetamol.

Terakhir tarikh dikemaskini

Laman ini terakhir dikemaskini pada 9/29/2020.
This page provides information for Paracetamol Produk in Malay.

Sign UpKongsi

Share with friends, get 20% off
Invite your friends to TabletWise learning marketplace. For each purchase they make, you get 20% off (upto $10) on your next purchase.